LEKAR IZ TUZLE KOJI RADI U KUVAJTU: Ovde je početna plata 6.000 eura

U jednoj od najbogatijih zemalja svijeta – Kuvajtu, sreću “pod tuđim suncem” pronašli su i brojni bh. građani koji su dobivši posao počeli graditi novi život za sebe i svoje porodice.

Oko 150 građana danas živi u Kuvajtu, a različitih su profesija – liječnici, zubari, arhitekti, sportski treneri, zaposlenici u uslužnim djelatnostima, ali i građevinski radnici koji dođu na određeno vrijeme raditi na nekom od brojnih gradilišta što u Kuvajtu doslovno niču na sve strane.

Dojam koji su predstavnici bh. medija, boraveći u posjetu Kuvajtu, stekli u razgovoru s nekima od njih je ujednačen – iznimno su zadovoljni uvjetima rada i života, navodeći brojne pogodnosti koje Kuvajt pruža, uz naglasak da je potrebno navići se na nešto drukčiju kulturu i tradiciju i ritam života.

Jedna od prvih osoba s kojom su se novinari imali priliku sresti je bivši direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti Tuzla, koji je na toj poziciji bio od 2008., kardiolog Midhat Nurkić.

On u Kuvajtu živi već dvije godine, a radi u Sabah Al-Ahmed Cardiac Centru, koji je VIP bolnica za emira države Kuvajt šeika Sabaha el-Ahmed el-Džabira el-Sabaha i članove njegove porodice.

Dr. Nurkić navodi da je početna plaća liječnika u Kuvajtu oko 6000 eura, ugovara se individualno, te kod stručnjaka može biti do šest ili sedam puta viša od početne.

Komentari

komentara